Πώς να κόψετε την ζάχαρη

Αλκοολούχα ποτά και διατροφική αξία
17/09/2016
Τροφές κατα γερό ανοσοποιητικό
29/10/2016

Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης αποτελεί εξάρτηση για πολλούς ανθρώπους. Η κατανάλωση της είναι εθιστική και εκτός ότι ότι δεν βοηθά στην απώλεια βάρους συνδέεται άμεσα και με πολλά προβλήματα υγείας. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με το μέσο άνθρωπο. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό η κατανάλωση ζάχαρης να περιορίζεται στο ελάχιστο. Παρακάτω θα βρείτε μερικα τιπς προκειμένου να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης.

1. Αρχικά, η ζάχαρη στον καφέ, μπορεί να καλύπτει μεγάλη ποσότητα από της συνολικής ζάχαρης που καταναλώνετε την ημέρα ειδικά εάν πίνετε πολλούς καφέδες. Προσπαθήστε να πίνετε ένα καφέ με ζάχαρη και στους υπόλοιπους  να την μειώνετε αναλογικά ή να χρησιμοποιείτε κάποιο γλυκαντικό ή στέβια. Η στέβια αποτελεί εγκεκριμένο προϊόν και μπορεί να αντικαταστήσει τη γλυκύτητα της ζάχαρης  χωρίς θερμίδες. Ακόμα αποφύγετε να προσθέτετε στους καφέδες σιρόπι, και κρέμες για το λόγο ότι περιέχουν και αυτά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

2. Επίσης τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης (περίπου 7 κουταλιές) και αποτελούν προϊόντα χαμηλής διατροφικής αξίας. Αντί για αναψυκτικά, καταναλώστε ανθρακούχο             νερό αναμεμειγμένο με χυμό φρούτων. Θα γλιτώσετε αρκετές θερμίδες αλλά και θα επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων.

3. Αντικαταστήστε τα γλυκά όπου μπορέιτε με φρούτα στα οποία προσθέστε λίγο μέλι και κανέλα, ή αντικαταστήστε τα με σπιτική μαρμελάδα.

4. Εάν είστε φίλος της σοκολάτας, γενικά προτιμάτε να καταναλώνετε σοκολάτα υγείας η οποία έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μεγαλύτερη σε κακάο σε σχέση με την              σοκολάτα γάλακτος. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε ροφήματα με κακάο και γάλα και να προσθέσετε αντί για ζάχαρη μπανάνα ή κάποιο άλλο ώριμο φρούτο. Η κατανάλωση τέτοιου ροφήματος θα καλύψει την ανάγκη σας για γλυκό, ενώ παράλληλα θα γλιτώστετε τις θερμίδες και από τη ζάχαρη αλλά και από το λίπος που περιέχει η σοκολάτα.

5. Εάν σας αρέσουν τα λευκά γλυκά, μπορείτε να ικανοποιείτε την λιγούρα σας με γλυκά που έχουν βάση το γάλα (πχ κρέμα βανίλια, ρυζόγαλο κτλ.) με κάποιο γλυκαντικό ή στέβια. Μπορείτε να τα παρασκευάσετε μόνοι σας ή να τα προμηθευτείτε από το σουπερμάρκετ.

6. Γενικότερα μπορείτε να παρασκευάσετε στο σπίτι μεγάλη ποικιλία γλυκών (όπως κεικ, κουλούρια κτλ) όπου να χρησιμοποιήσετε μέλι ή και ταχίνι αντί για ζάχαρη.

7. Τέλος η ζάχαρη βρίσκεται επίσης και σε πολλά τρόφιμα. Οι ετικέτες τροφίμων θα σας βοηθήσουν να δείτε την ποσότητα της ζάχαρης που περιέχεται σε κάθε προϊόν αλλά και συγκρίνοντας τις ετικέτες μεταξύ τους μπορείτε να επιλέξετε τα προϊόντα με λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη. Η ζάχαρη αναγράφεται, όταν χρησιμοποιείται, στα συστατικά του προϊόντος.

Μαρία Ρίτσου
Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος