Το αλάτι στη διατροφή

Ασφάλεια τροφίμων: Μειώστε την έκθεση σας σε φυτοφάρμακα
24/11/2016
Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια των Χριστουγενιάτικων Εορτών
20/12/2016

Το αλάτι είναι απαραίτητο συστατικό για της διατροφή μας όμως πολλές φορές όμως η κατανάλωση αλατιού που κάνουμε είναι πολύ μεγαλύτερη της συνιστώμενης πρόσληψης, καθώς τα ¾ του αλατιού που καταναλώνουμε προέρχονται από τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε. Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο βρίσκεται σε όλες τις τροφές, επομένως συνήθως η προσθήκη επιπλέον αλατιού στο φαγητό μπορεί να είναι υπερβολική.  Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, η οποία σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση πολλές φορές δεν έχει συμπτώματα, όμως είναι πιθανό να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μείωση του αλατιού επαναφέρει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, το οποίο σημαίνει ότι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικό μειώνονται αναλογικά.

Μερικά τρόφιμα είναι πλούσια σε αλάτι από τη φύση τους, ενώ σε άλλα όπως το ψωμί, τα δημητριακά προστίθεται για γευστικούς λόγους. Πολλές φορές η πρόσληψη αλατιού είναι μεγάλη όχι μόνο επειδή υπάρχει σε όλες τις τροφές, αλλά επειδή καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες από αυτά.

Τα παρακάτω τρόφιμα είναι υψηλά σε αλάτι.

Για να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού πρέπει να τα αποφεύγουμε ή να τρώμε μικρές ποσότητες από τα παρακάτω:

  • -Αντζούγιες
  • -Πίκλες
  • -Μπέικον
  • -Σαλάμι
  • -Τυριά
  • -Αλατισμένοι Ξηροί Καρποί
  • -Ζαμπόν
  • -Παστά ψάρια
  • -Σόγια Σως
  • -Καπνιστά προϊόντα

Επίσης στα παρακάτω τρόφιμα χρειάζεται προσοχή στις διατροφικές ετικέτες καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη μάρκα και το είδος του προινόντος. Οι διατροφικές ετικέτες θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε την ποσότητα του αλατιού που υπάρχει σε αυτά:

  • Ψωμί και παράγωγα όπως κριτσίνια, κουλούρια, ψωμί σάντουιτς κτλ
  • Πίτσα
  • Ετοιμα γευματα
  • Σούπες (κυρίως σε σκόνη)
  • Λουκάνικα
  • Κέτσαπ, μαγιονεζα, μουστάρδα
  • Δημητριακά

 

Οι συστάσεις για την πρόσληψη αλατιού διαφέρουν σε σχέση με την ηλικία και το ιστορικό του ασθενή. Τα παιδιά κάτω των 11 ετών χρειάζονται να καταναλώνουν πολύ λιγότερο αλάτι σε σχέση με τους ενήλικες, ενώ στα παιδιά μέχρι 3 ετών δε θα πρέπει να προστίθεται καθόλου αλάτι στις τροφές τους.

 

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νατρίου είναι:

 

  • 1-3 ετών: 1000 mg
  • 4-8 ετών: 1.400 mg (3,5 γρ αλατιού ή 0,5 κουλατάκι γλυκού)
  • 9-13 ετών: 2000 mg (5 γρ. αλατιού)
  • 14 ετών και άνω: 2.300 mg (6 γρ. αλατιού ή 1 κουταλάκι του γλυκού)
  • Ειδικές περιπτώσεις όπως υπέρταση, χρήση κορτιζόνης κτλ. Η συνιστώμενη πρόσληψη καθορίζεται ανάλογα από τον διατροφολόγο

 

 

Μαρία Ρίτσου
Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος