906e3b08339c335b52329d1f63f34ace Xl

Ουρολοίμωξη: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Η ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μολύνσεις/λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία που προκαλούν την ουρολοίμωξη. Συνήθως, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές τα βακτήρια ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να πάθει ουρολοίμωξη, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της. Τέτοιοι παράγοντες είναι η κακή υγιεινή, η ελλιπής ενυδάτωση, η αναστολή ούρησης, και τα νάιλον εσώρουχα.
Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι επίσης η χρόνια παραμονή ούρων στην ουροδόχο κύστη η παρουσία λίθων στο ανώτερο ή κατώτερο ουροποιητικό, παθολογικές καταστάσεις (λ.χ. διαβήτης), η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, οι συγγενείς (εκ γενετής) ανατομικές ανωμαλίες στο ουροποιητικό (λ.χ. στενώματα ουρητήρα) και οι μικροπαρεμβάσεις στην ουρήθρα (λ.χ. τοποθέτηση καθετήρα, κυστεοσκόπηση).

Ένας σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόσληψη της ουρολοίμωξης είναι η διατροφή. Ακολουθήστε τις  παρακάτω διατροφικές συμβουλές,  ώστε να αποτρέψετε τις  λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

  • Πίνετε πολλά υγρά, όπως αφεψήματα από βότανα και νερό. Το νερό ξεπλένει τα βακτήρια από την ουροδόχο κύστη, ώστε να μην έχουν την ευκαιρία να προκαλέσουν τα επώδυνα συμπτώματα  που σχετίζονται με τις  λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
  • Καταναλώστε cranberries και βατόμουρα, τα οποία  περιέχουν ουσίες που αναστέλλουν την προσκόλληση  των βακτηρίων στον ιστό της ουροδόχου κύστης.
  • Εντάξτε στη διατροφής σας αντιοξειδωτικές τροφές  συμπεριλαμβανομένων των φρούτων (όπως τα βατόμουρα, τα κεράσια), και των  λαχανικών
  • Τρώτε τρόφιμα  πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως βρώμη, δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόρια και όσπρια.
  • Χρησιμοποιήστε το σκόρδο κατά το μαγείρεμα. Τα  τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο περιέχουν Escherichia coli , ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.  Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να έχει δράση έναντι κάποιων παθογόνων στελεχών της E.coli. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο της ουρολοίμωξης  έως και 90% μόνο με την προσθήκη 2 κουταλιών  της σούπας σκόνη σκόρδου, για κάθε κιλό κρέατος.
  • Καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ιχθυέλαια, για να βοηθήσετε στη μείωση της φλεγμονής και  στην προαγωγή της γενικής υγείας. Τα ψάρια, όπως ο σολομός ή οι σαρδέλες, είναι καλές πηγές.
  • Καταναλώστε γιαούρτι (κυρίως αυθεντικό ή χειροποίητο) ή κεφίρ, τα οποία λόγω ζύμωση είναι πλούσια σε προβιοτικά σημαντικά για την υγεία  του γαστρεντερικού και του ανοσοποιητικού. Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν, ότι η  χρήση των προβιοτικών  βοηθάει στις ουρολογικές παθήσεις. Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν προβιοτικά, έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων. Εάν δεν τρώτε γιαούρτι η λήψη ενός συμπληρώματος προβιοτικών είναι μια απλή, φθηνή και πρακτική λύση, που μπορεί να έχει και άλλα θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της αλλεργιών και του  κοιλιακού άλγους.

Τέλος, εάν και ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος παραμένει ασταθής, οι παραπάνω διατροφικές στρατηγικές έχουν δείξει κλινική αποτελεσματικότητα.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.