Sakharodis Diabitis

Σακχαρώδης διαβήτης, τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Ο σακχαρώδης διαβήτης κατατάσσεται στα νοσήματα διαταραχής του μεταβολισμού. Ο μεταβολισμός είναι το μέσω το οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί τις τροφές για να δώσει ενέργεια στον οργανισμό. Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες διασπόνται σε γλυκόζη η οποία είναι η κύρια πηγή καυσίμου για το σώμα μας.

Οι τύποι του διαβήτη είναι 3. Ο διαβήτης τύπου 1 ο οποίος χαρακτηρίζεται από καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 2 όπου το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη απ’ αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός τους με αποτέλεσμα την αυξημένη τιμή του σακχάρου στο αίμα και τέλος ο διαβήτης κύησης ο οποίος πρόκειται για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του τακτικού έλεγχου μέσω βιοχημικών εξετάσεων. Συχνά θα πρέπει να ελέγχονται άτομα με μειωμένη φυσική δραστηριότητα, υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, άτομα κληρονομικό ιστορικό, και άτομα με αυξημένη καρδιακή πίεση. Στα παιδιά και στους εφήβους ο έλεγχος πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια διότι ο διαβήτης τύπου 2  εμφανίζεται με αυξανόμενο ρυθμό και στα παιδιά.

Δυστυχώς στα αρχικά στάδια της νόσου δεν υπάρχουν συμπτώματα, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση δύσκολη. Τα συμπτώματα ξεκινούν να εμφανίζονται αργότερα, όταν τα επίπεδα της γλυκόζης ξεπερνούν τα 200 mg οπότε και εμφανίζεται απώλεια γλυκόζης στα ούρα οδηγώντας σε πολυουρία, ξηροστομία και πολυδιψία αλλά και κόπωση ή αδυναμία. Οι συνεχείς αυξημένες τιμές του σακχάρου σχετίζονται με τη δημιουργία βλαβών στα αγγεία του σώματος που μακροπρόθεσμα οδηγούν  επιπλοκές όπως νεφροπάθειες, καρδιακά επεισόδια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, περιφερική αγγειοπάθεια, γάγγραινα στα πόδια, αμφιβληστροειδοπάθειες που οδηγεί σε μείωση της όρασης ακόμα και σε τύφλωση.

Για την αντιμετώπιση του διαβήτη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η διατροφή. Τα διαβητικά άτομα θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη υδατανθράκων και να κάνουν τους σωστούς συνδυασμών των ομάδων των τροφίμων. Εάν βέβαια διαγνωστείτε με διαβήτη τύπου 1 η χορήγηση ινσουλίνης είναι αναγκαία.

Η πρόληψη είναι σημαντική και αφορά την υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η συστηματική φυσική δραστηριότητα και η απώλεια σωματικού βάρους σε συνδυασμό  με σωστή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα (30 λεπτά άσκηση ημερησίως) αποτελούν τον μοναδικό τρόπο πρόληψης επιδημίας.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.