Η βιταμίνη D, προστάτης στον καρκίνο

Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής
26/04/2016
Τα καλοκαιρινά φρούτα και η θρεπτική τους αξία
13/06/2016

Η βιταμίνη D αποτελέι σημαντική βιταμίνη για τον οργανισμό και την υγεία καθώς σχετίζεται άμεσα με την απορρόφηση ασβεστίου και την καλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος. Τη βιταμίνη D κυρίως την συνθέτει ο οργανισμός μας μεσω της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και σε μικρό ποσοστό τη λαμβάνουμε και από την διατροφή μας. Τα τελευταία χρόνια  έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες οι οποίες πιθανολογούν ότι η βιταμίνη D μπορεί να προστατέψει από διάφορες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε μέσα από το έντυπο περιοδικό PLOS ONE, υποστηρίζεται ότι τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε περιλάμβανε όλους τους τύπους καρκίνου εκτός του καρκίνου του δέρματος.

Ο επικεφαλής της έρευνας Cedric Garland, έχει ήδη πραγματοποιήσει έρευνες οι οποίες σχετίζουν τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης. Ο Garland στην παρούσα έρευνα θέλησε να προσδιορίσει τα αφαλή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα για προστασία από τον καρκίνο. Ανέλυσε λοιπόν τα αποτελέσματα από δύο προηγούμενες μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί (μία τυχαιοποιημένη με 1196 γυναίκες και μία με προοπτική, με 1135 γυναίκες). Ο τρόπος για να μετρηθεί η ποσότητα βιταμίνης D είναι μέσω του δείκτη της 25-υδροξυβιταμίνης D. Ο μέσος όρος λοιπόν της 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα για την πρώτη έρευνα του ήταν 30 ng/ml, ενώ για την δεύτερη 48 ng/ml. Η συχνότητα λοιπόν  εμφάνισης καρκίνου ήταν 1.020 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα-χρόνια στην πρώτη ομάδα (τυχαιοποιημένη) και 772 ανά 10.000 άτομα χρόνια στη δεύτερη ομάδα (προοπτική μελέτη).

Τα αποτελέσματα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με συγκεντρώσεις 40 ng /mg 25-υδροβιταμινικής D ή και μεγαλύτερες είχαν κατά 67% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου συγκριτικά με εκείνες που είχαν από 20 ng/mg και κάτω. Ο Garland συνοψίζοντας αναφέρει ότι ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι τουλάχιστον 40 ng/ml μάλιστα ότι τα οφέλη της βιταμίνης αυξάνονται όσο αυξάνεται και η τιμή αυτή.

Δυστυχώς παρότι στη χώρα μας υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια τα κρούσματα χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D είναι αρκετά. Η επάρκεια και τα επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να ανιχνευθούν μέσα από βιοχημικές εξετάσεις (25-υδροξυβιταμίνη D)

Συμπερασματικά η βιταμίνη D πέραν των ευεργετικών δράσεων που γνωρίζαμε μέχρι τώρα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου. Επομένως συστήνεται η λογική έκθεση στον ήλιο, αλλά και η κάλυψη των αναγκών (μέσω σκευάσματος ή διατροφής) για τα άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη ή δυσαπορρόφηση στη βιταμίνη αυτή.

Μαρία Ρίτσου
Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος