Super foods, μικρές αλλά θαυματουργές τροφές

Αλκοόλ και γιορτές: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
27/12/2016
Super Foods, vol. 2
14/01/2017
Προβολή Όλων

Super foods in spoons and bowls

Τα “super foods” ή στα ελληνικά υπερτροφές , είναι τροφές με συμπυκνωμένες σε θρεπτικές ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία και ευεξία του οργανισμού. Είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για χορτοφαγικές και vegan δίαιτες .

Άλλα οφέλη τα οποία βρίσκονται στις υπερτροφές, είναι οι φυτικές ίνες, και οι βιταμίνες. Ειδικά οι σπόροι οι οποίοι συγκαταλέγονται στα super foods, βελτιώνουν το καρδιαγγειακό, το πεπτικό, το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύουν την υγεία των οστών. Πρόσφατες έρευνες, έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση σπόρων, μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη ισορροπία των επιπέδων σακχάρου από το αίμα και τον περιορισμό της όρεξης, όπως επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Κάθε μια από τις παρακάτω υπερτροφές προσφέρουν μοναδικά θρεπτικά στοιχεία και οφέλη στον οργανισμό. Είναι ιδανικές τροφές για σνακς, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εμπλουτίσετε τις σαλάτες σας ή τις σούπες, τα δημητριακά σας και βέβαια σε smoothies φρούτων ή στο γιαούρτι. Για να διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα super foods και για να μη χάνουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες, αποθηκεύετε τα στο ψυγείο.

  • Σπόροι Chia

Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου και καλή πηγή ασβεστίου. Ανά μερίδα (30 γρ.) προσφέρουν  10 γρ. φυτικών ινών, 5 γρ. πρωτεΐνης και περισσότερα Ω3 σε σχέση με το σολομό! (σε ίδιες ποσότητες). Επίσης βοηθούν στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.

 

  • Λιναρόσπορος

Πλούσιος σε φυτικές ίνες, Ω3 λιπαρά και Α- λινολεϊκό οξύ, θεωρείται μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών. Υπάρχει σε δύο ποικιλίες (χρυσός και καφέ) με μικρές διαφορές στα θρεπτικά συστατικά. Επίσης περιέχει την ουσία λιγνίνη, μια ουσία που σχετίζεται με αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές  και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Τέλος έχει πολύ ισχυρή δράση κατά της δυσκοιλιότητας.

 

 

  • Σουσάμι

Εξαιρετική πηγή σιδήρου και ασβεστίου χρησιμοποιώντας ευρέως κυρίως στα καρυκεύματα προσδίδοντας γεύση. Ειδικά οι ποικιλίες μαύρου σουσαμιού, είναι περισσότερο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

 

  • Κολοκυθόσπορος

Πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ασβεστίου και υψηλότερος σε σίδηρο σε σχέση με τους υπόλοιπους σπόρους περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και φώσφορο.

 

  • Κινόα

Διατροφικά, η κινόα είναι τρόφιμο ολικής άλεσης, δηλαδή καταναλώνουμε ολόκληρο τον σπόρο, χωρίς να αφαιρούμε κομμάτια για να το κάνουμε πιο γευστικό. Έτσι, δεν χάνουμε μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και των άλλων θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στον φλοιό της. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως η κινόα, περιέχουν σημαντικές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που ρυθμίζουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Συγκεκριμένα, η κινόα περιέχει σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Είναι από τα λίγα φυτικά τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και περιέχει όλα τα σημαντικά αμινοξέα. Επίσης, είναι γεμάτη με υγιεινά λιπαρά, με την μορφή του ελαϊκού οξέος, ένα “καλό” μονοακόρεστο λιπαρό, και του άλφα-λινολενικού οξέος, το Ωμέγα-3 που βρίσκουμε στα περισσότερα φυτά.

Μαρία Ρίτσου
Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος