Τι επιπτώσεις έχει η υπερβολική λήψη πρωτεΐνης ;

Οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις πριν την επίσκεψη στον διαιτολόγο
15/11/2019
Τα γλυκά των Χριστουγέννων
18/11/2019

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα ,τα οποία αποτελούν δομικό συστατικό όλων των ιστών του σώματος και των μυών και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η λήψη τους μέσω της τροφής, για τη διατήρηση αλλά και την ενίσχυση της μυϊκής μάζας.

Συστήνεται η καθημερινή λήψη 0,8γρ πρωτεΐνης  ανά κιλό σωματικού βάρους για υγιείς ενήλικες .Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, όπως σε αθλητές με έντονη σωματική δραστηριότητα, σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ή ακόμα και σε άτομα με έντονο στρες και άγχος προτείνεται μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης.

Η πρωτεΐνη μπορεί να μας δημιουργήσει κορεσμό και να μας κρατήσει χορτάτους για πολλή ώρα. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει υπερκατανάλωση;

Το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνη ειδικά αν αθλούμαστε και θέλουμε να ενισχύσουμε τη μυϊκή μας μάζα. Όταν όμως υπερβαίνουμε τη συνιστώμενη ποσότητα , τότε οδηγούμαστε άμεσα σε πλεόνασμα θερμίδων , κάτι που τελικά θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους μας.

Προϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών ,αποτελεί η αμμωνία η οποία με τη σειρά της μετατρέπεται σε ουρία. Η ουρία μεταφέρεται στα νεφρά από όπου κι αποβάλλεται με τα ούρα. Μακροχρόνια λήψη πρωτεϊνών ,μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα νεφρά  ,ενώ σε ήδη παθολογικές καταστάσεις αυξάνεται η επικινδυνότητα καθώς  ο οργανισμός δε μπορεί να διαχειριστεί περίσσεια ουρίας .

Υπερβολή στην κατανάλωση πρωτεΐνης, μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής και για το συκώτι. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε αύξηση στα επίπεδα αμμωνίας που είναι τοξική για τον οργανισμό και μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλέσει μέχρι και απώλεια μνήμης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και σε περιπτώσεις παχυσαρκίας καθώς το συκώτι είναι ήδη επιβαρυμένο και μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες  μπορεί να αποβεί επικίνδυνη προκαλώντας ακόμα και κίρρωση του ήπατος.

Τέλος, μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες ,στην οποία κατά πάσα πιθανότητα δε θα περιέχεται ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών ,μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δυσκοιλιότητας. Σκόνες πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση ,επομένως για το λόγο αυτό είναι καλό να καταναλώνονται μέσα στη μέρα φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί που θα μας εφοδιάσουν με τις απαραίτητες φυτικές ίνες και θα μας εξασφαλίσουν μια καλή λειτουργία του εντέρου.

 

Μαρία Ρίτσου
Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος