Το ρόδι και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Β- γλυκάνη και χοληστερίνη
25/10/2019
Ο μύθος για το βραδινό φαγητό
30/10/2019

Το ρόδι ,που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως «κόκκινος χρυσός», μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί και ως υπερτροφή ,χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία και τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει στην υγεία μας. Ένα μετρίου μεγέθους ρόδι ,αποδίδει περίπου ¾ φλιτζανιού σπόρους και 100 θερμίδες.

Ένα ρόδι, καλύπτει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που είναι καθημερινά αναγκαίο να προσλαμβάνει ένας ενήλικας. Επιπλέον ,είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Κ καθώς επίσης και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος ,το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και το κάλιο, ενώ φέρει και μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών που βοηθούν στη δημιουργία κορεσμού ,αλλά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Το ρόδι αλλά και ο χυμός του ,έρχονται με έναν μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών ουσιών όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλότερη συγκέντρωση από αυτή του κόκκινου κρασιού και του πορτοκαλιού ,αλλά και με ουσίες που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στη φύση, όπως η φαινολική ουσία πουνικαγαλίνη και η ελαγιτανίνη. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο ρόδι, είναι ιδιαίτερα ευεργετικές ,καθώς εμποδίζουν τον μεταβολισμό της χοληστερόλης με αποτέλεσμα να μειώνουν τα επίπεδα της ολικής αλλά και της «κακής» χοληστερόλης ,προστατεύοντας έτσι από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και κατ’ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον, φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συγκεκριμένα στη μείωση κατά 36% της διαστολικής και κατά 5% της συστολικής.

Άλλη σημαντική ιδιότητα των αντιοξειδωτικών ουσιών του ροδιού που προκύπτει από πολυάριθμες έρευνες, είναι ο προστατευτικός τους ρόλος ενάντια στις διάφορες μορφές καρκίνου ,αλλά και η ικανότητα καταστολής ,κυρίως του καρκίνου του προστάτη και του δέρματος.

Οι πολυφαινόλες που συναντάμε στο ρόδι, προσφέρουν αντιαλλεργική δράση  καθώς φαίνεται ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με την εμφάνιση αλλεργιών.

Επιπλέον, το ρόδι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C , αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου από τις τροφές συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης  και στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων αναιμίας.

Τέλος, ο χυμός του ροδιού αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και σε άνδρες και σε γυναίκες ,σύμφωνα με έρευνες που έγιναν από Αμερικανούς επιστήμονες. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο ρόδι , αυξάνουν τα επίπεδα νιτρικού οξέως στον οργανισμό με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη ροή του αίματος. Ταυτόχρονα, ενισχύει και τη σεξουαλική επιθυμία και στα δύο φύλα, ενώ παράλληλα βελτιώνει και την ψυχική υγεία ενισχύοντας τα θετικά συναισθήματα και ρίχνοντας τα επίπεδα στρες και άγχους.

Μπορεί το ρόδι να μην είναι διαθέσιμο όλες τις εποχές του χρόνου ,αλλά μπορούμε να το συντηρήσουμε στην κατάψυξή μας και να απολαμβάνουμε τις ευεργετικές του ικανότητες όποτε θέλουμε.

Μαρία Ρίτσου
Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος